Simti de parca ai un nod in gat? NU este de glumit, poti suferi de o boala grava!

Nodul in gat este, de fapt, dificultatea la inghitire si senzatia ca alimentele nu inainteaza catre stomac. Aceste stari de disconfort sunt trecute de multi cu vederea desi, spun medicii, pot ascunde boli grave.

In astfel de cazuri trebuie sa te adresezi unui specialist gastroenterolog, fiindca aceste simptomele nodului in gat pot semnala o problema de sanatate. In functie de posibilele cauze, medicii impart disfagiile (dificultatile de inghitire) in preesofagiene si esofagiene. Unii oameni au aceasta senzatie doar la alimentele solide, in timp ce altii nu pot tolera nici lichide (cum e cazul acalaziei – absenta contractiilor esofagului la inghitire). Uneori, cand inghitirea e dureroasa, sindromul se numeste odinofagie si apare in viroze ori in alte infectii, tulburari de motilitate sau chiar cancer.

Informatia zilei:  Medicamentul Locobase - ce face acesta?

Pentru informatii complete despre aceasta afectiune, accesati https://www.sensotv.ro/sanatate/Gastroenterologie-1943/senzatia-de-nod-in-gat, unde specialistii vorbesc pe larg despre ce inseamna si cum poate fi tratat.

senzatie de nod in gat

La copii, nodul in gat poate fi semn de malformatii

De altfel, si disfagia indica uneori o tulburare a motilitatii sau chiar o afectiune organica a regiunilor anatomice din jurul faringelui ori al esofagului. In cazul adultilor, cauzele cele mai frecvente ale nodului in gat sunt refluxul gastro-esofagian, hernia hiatala, tumorile benigne sau maligne, diverse tulburari neurologice ori musculare care influenteaza muschii scheletici (dermatomiozita, miastenia gravis, Parkinson etc.).

Senzatia poate fi determinata insa si de problemele cardiace, despre care cititi pe larg la www.SENSOTV.ro, dar in astfel de cazuri apare brusc, acut, cu senzatie de sufocare si eventual cu palpitatii. De asemenea, nu trebuie exclusa si o tumora localizata la nivelul cailor respiratorii si al plamanilor sau in mediastin (spatiul din cutia toracica, dintre plamani), care sa comprime laringele sau faringele. La varstnici, senzatia de nod in gat poate fi insotita si de reflux gastric. La copii, cele mai frecvente cauze sunt unele malformatii congenitale ori dobandite sau chiar refluxul gastro-esofagian.

Informatia zilei:  Două treimi din populația planetei are o boală cu transmitere sexuală

Nodul in gat nu are legatura cu gatuirea provocata de emotie!

nod in gat

Pentru ca senzatia sa nu fie confundata cu cea de “nod in gat” emotional, e bine de stiut ca in cel de-al doilea caz simptomele se amelioreaza in timpul inghitirii, fie ca e vorba de bautul unui pahar de apa, fie de consumul unui aliment solid.

Informatia zilei:  Lobolis - remediul contra infectiilor respiratorii

Atentie!

In final, retine ca factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt fumatul si consumul regulat de alcool la masa. In plus, daca mananci alimente prea reci sau prea fierbinti iti poti agrava boala de fond.

Ce analize se impun cand ai senzatia de ,,nod in gat”

Cand ai dificultati la inghitit, cele mai indicate teste sunt endoscopia, radiografia cervicala si toracica, pe “gol” si cu substanta de contrast, si chiar tomografia computerizata toracica. Astfel, medicul testeaza permeabilitatea esofagiana, pentru a exclude inflamatia si evalueaza starea nutritionala. In cazurile mai complicate, pacientul trebuie spitalizat, pentru a i se asigura functionalitatea cailor respiratorii superioare, sau, si mai grav, medicii pot fi nevoiti sa intervina chirurgical pentru dilatarea esofagului.