Semne clare ca ai lipsa de calciu

Calciul este componenta esentiala a oaselor si a dintilor, ajuta la coagularea normala a sangelui, dar si la buna functionare a nervilor, muschilor si a glandelor endocrine. Amorteala fetei si a membrelor, furnicaturile, dar si palpitatiile, hipotensiunea, tetania (contractii prelungite ale muschilor mainii sau piciorului – n.r.), spasmul respirator si tulburarile de memorie sunt “semne” ale nivelului scazut de calciu. Tot din cauza lipsei de calciu pot aparea si boli precum osteoporoza si spasmofilia.

Desi alimentatia deficitara este principala cauza pentru lipsa de calciu, o serie de alti factori duc la acest deficit. Expunerea redusa la soare (sursa importanta de vitamina D), menopauza, anumite afectiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar si cofeina in exces sunt alti “inhibitori” ai calciului.

Medicii spun ca nu trebuie neglijate nici cauzele endocrine. “Proasta functionare a glandelor tiroidiene, cauzata de lipsa magneziului, dar si extirparea glandei tiroide nu mai permit asimilarea corecta a calciului”, explica Aurelia Constantin, medic internist.

Informatia zilei:  Prospectul Pergoveris: Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Curele de slabire draconice, cu laxative si diuretice, duc la pierderi masive de electroliti, care la randul lor pot declansa crize de hipocalcemie.

De asemenea, aportul excesiv de potasiu si fosfor poate duce la eliminarea calciului prin urina. Si nu in ultimul rand, fainoasele, sarea, zaharul, alcoolul si cofeina sunt mari “consumatori” ai calciului din organism.

Tulburari de memorie si cataracta

Hipocalcemia netratata poate avea in timp consecinte grave pentru organism, de la osteoporoza pana la tulburari de memorie, reversibile pana la un punct, si cataracta. Un nivel redus al calciului din organism poate determina aparitia spasmofiliei, care se declanseaza in perioade prelungite de stres si oboseala sau in urma unui soc puternic.

Informatia zilei:  Mercurul si intoxicatia cu mercur

“Apar intepaturi in extremitati, crampe musculare, carcei, senzatia de nod in gat, sufocarea, lesinul, palpitatiile, simptome asemanatoare crizelor de epilepsie”, avertizeaza medicul Aurelia Constantin.

“Primul ajutor” in cazul unei crize de spasmofilie este procesul de inspirare si expirare intr-o punga de hartie, pentru a creste concentratia de oxigen si pentru a distrage atentia pacientului de la efectele crizei. Tratamentul propriu-zis va fi recomandat ulterior de catre medic.

Cum se trateaza hipocalcemia

Primul pas pentru a evita hipocalcemia este sa consumati alimente bogate in calciu (lactate, oleaginoase, legume verzi). Daca aveti probleme de asimilare, atunci e bine sa recurgeti la medicatie. Tratamentul hipocalcemiei nu se face insa “dupa ureche”, ci presupune anumite reguli.

Informatia zilei:  Beneficiile carbunelui vegetal - de ce sa folosesti Kalma Gas

“Suplimentele de calciu nu se iau impreuna cu cele de fier, deoarece acesta din urma nu se mai absoarbe. Adesea, odata cu lipsa de calciu, trebuie corectata si lipsa magneziului. Daca situatia este urgenta, corectarea deficitului de calciu si de magneziu se face simultan. In caz contrar, este bine ca suplimentele de magneziu sa le preceada pe cele de calciu, cel putin o perioada de timp, dupa care sa fie administrate simultan”, explica medicul internist Aurelia Constantin.

In caz de hipocalcemie severa, este nevoie de administrare intravenoasa a ionilor de calciu, in timp ce in cazurile mai putin grave se vor prescrie suplimentele de calciu.

Sursa:https://www.realitatea.net/semne-clare-ca-ai-lipsa-de-calciu_2122552.html