Maşina personală şi responsabilitatea faţă de mediu

descărcare

Mersul pe jos este benefic pentru fiecare dintre noi si pentru mediu, in egala masura. Uneori, insa, nu avem de ales si trebuie să folosim mijloacele de transport public.sau autovehiculele personale. In aceste situatii este important să facem alegerile cele mai bune pentru a reduce emisiile de CO2.

 • Daca sunteti norocosi si lucrati aproape de casa, nu ezitati sa va deplasati cu bicicleta sau pe jos Încercaţi să evitaţi deplasările scurte cu maşina, deoarece consumul de carburant şi emisiile de CO2 sunt în mod disproporţionat mai mari când motorul este încă rece. Studiile arată că una din două deplasări cu maşina în mediul urban este pe o distanţă de sub trei kilometri, o distanţă care poate fi acoperită cu bicicleta sau pe jos.
 • În medie, un litru de carburant consumat de motorul unei maşini elimină peste 2,5 kg de CO2.
 • Încercaţi să vă spălaţi maşina manual sau folosiţi un jet de apă sub presiune în loc de a merge la o spălătorie auto. Spălătoriile consumă mai multă energie şi mai multă apă decât metoda tradiţională.
 • Dacă vă schimbaţi maşina, luaţi în considerare economia de carburant a noii maşini. Conform legislaţiei comunitare, constructorii trebuie să afişeze informaţii despre emisiile de CO2 şi despre consumul de carburant al noilor autovehicule în magazinele de prezentare şi în materialele publicitare.
 • Un autovehicul cu un consum de 5 l/100 km poate economisi în fiecare an 750 kg de emisii de CO2.
 • Nu lăsaţi autovehiculul să se încălzească pe loc – veţi consuma o cantitate mai mare de carburant decât puteţi economisi prin iniţierea deplasării cu motorul rece.
 • Verificaţi presiunea pneurilor: dacă presiunea este mai mică cu 0,5 bari, autovehiculul va consuma cu 2,5% mai mult carburant pentru a învinge rezistenţa şi va elibera cu 2,5% mai mult CO2.
 • Utilizaţi ulei de motor de vâscozitate mică. Acesta lubrifiază mai bine părţile mobile ale motorului decât uleiurile obişnuite, reducând frecarea. Cele mai bune uleiuri pot reduce consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu peste 2,5%.
 • Nu circulaţi cu portbagajul de plafon gol. Acest lucru poate creşte consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 10% datorită rezistenţei aerodinamice şi a greutăţii suplimentare. Demontarea portbagajului este o soluţie mai bună.
 • Nu circulaţi cu viteze ridicate! Veţi consuma mai puţină benzină şi emite mai puţin CO2. La o viteză de peste 120 km/h consumul de carburant creşte cu 30% în comparaţie cu consumul înregistrat la 80 km/h. Treptele de viteză 4, 5 şi 6 sunt cele mai economice din punct de vedere al consumului de carburant.
 • Aţi auzit de condusul ecologic? Vă poate reduce consumul de carburant cu 5%. Puneţi vehiculul în mişcare fără a apăsa pedala de acceleraţie, schimbaţi treapta de viteză imediat ce acest lucru este posibil şi menţineţi o viteză constantă.
 • Utilizaţi instalaţia de climatizare cu moderaţie, aceasta creşte consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu aproximativ 5%. Când este cald afară, rulaţi pentru câteva minute cu geamurile deschise, apoi închideţi-le şi porniţi instalaţia de aer condiţionat. Această metodă vă ajută să economisiţi carburantul necesar pentru a reduce temperatura iniţială.
 • Încercaţi să călătoriţi cu trenul. O persoană care călătoreşte singură cu autovehiculul produce de trei ori mai multe emisii de CO2/km decât dacă ar călători cu trenul.
 • Găsiţi o alternativă la avion. Transportul aerian este sursa de emisii de CO2 cu cea mai mare creştere la nivel mondial. Dacă zburaţi cu avionul, luaţi în considerare „compensarea” emisiilor dumneavoastră de carbon. Unele organizaţii calculează emisiile generate de o persoană şi investeşte capital în energie regenerabilă
Informatia zilei:  Despre enigmele soferilor romani - A avea sau a nu avea asigurare Casco…