Klaus Iohannis vrea reexaminarea legii care vizeaza vacantarea functiilor de directori de scoli

Presedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea art. 258 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care vizeaza situatia vacantarii functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar.

Seful statului informeaza, in cererea de reexaminare, ca potrivit unei prevederi introduse prin legea transmisa la promulgare, in functiile ramase vacante sau care se vacanteaza intre perioadele de concurs pot fi numite persoane in functia de director interimar si director adjunct interimar cu avizul consiliului de administratie al scolii pana la organizarea concursului, potrivit Mediafax.

Iata ce a transmis Presedintele:

  • „Aceasta noua reglementare ridica insa o serie de probleme sub aspectul corelarii cu actualele prevederi ale alin. (7) al art. 258 la care alin. (71) nou introdus face trimitere, cu importante consecinte in aplicare”, argumenteaza Iohannis.

De asemenea, in cazul vacantarii functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar, conducerea interimara este asigurata, pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar, de un cadru didactic titular, numit prin detasare in interesul invatamantului, prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu acordul scris al persoanelor solicitate.

  • „In primul rand, din analiza comparata a celor doua alineate mentionate, nu rezulta cu claritate daca noua conditie introdusa la alin.(71) – a obtinerii avizului consiliului de administratie al scolii de catre persoanele care sunt numite in functia de director interimar si director interimar adjunct – inlocuieste conditiile de numire in functie prevazute de art. 258 alin. (7) sau reprezinta doar o conditie suplimentara”, explica seful statului in documentul citat.
Informatia zilei:  NOILE GENERATII DE STENTURI CORONARIENE

Iohannis atrage atentia ca cele doua alineate opereaza cu notiuni diferite, respectiv: „functiile ramase vacante sau care se vacanteaza intre perioadele de concurs” si „cazul vacantarii functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar”.

Informatia zilei:  Asociatia Romana a Iubitorilor de Animale lanseaza aplicatia mobila My Pet, primul portal mobil din Romania dedicat iubitorilor de animale

Presedintele argumenteaza ca nu este cert daca perioadele de timp la care se refera sunt aceleasi, „aspect care poate conduce la o aplicare neunitara a legii in practica”.

  • „Semnalam ca Legea pentru completarea art. 258 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 comporta si probleme de ordin procedural. Astfel, in forma transmisa la promulgare, legea mentionata a fost dezbatuta si adoptata numai de catre Senat, in calitate de Camera decizionala, in timp ce Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, a respins legea”, se mai arata in documentul citat.
Informatia zilei:  3 Elemente SEO importante pentru optimizarea PROFESIONISTA a website-ului tau

Seful statului considera ca este necesar ca ambele Camere ale Parlamentului sa se exprime cu privire la continutul normativ al legii transmise la promulgare. De asemenea, el considera necesara clarificarea situatiilor juridice in care poate interveni interimatul functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar, respectiv a conditiilor si a procedurii de numire in functiile respective.

  • “Consideram ca in cadrul procesului legislativ, Parlamentul ar trebui sa acorde o mai mare atentie principiilor sistematizarii si unicitatii in reglementare, ce impun ca interventiile legislative asupra aceleiasi legi sa fie incluse in cadrul aceluiasi act normativ. Urmarirea acestor standarde de tehnica legislativa ar permite autoritatii legiuitoare ca modificarile si completarile aduse spre exemplu Legii educatiei nationale, si aflate in acelasi stadiu procedural, sa fie promovate printr-un singur act normativ”, conchide seful statului.

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/klaus-iohannis-vrea-reexaminarea-legii-vizeaza-vacantarea-functiilor-directori-scoli-1_5a02f6165ab6550cb8f38c85/index.html