Psoriazisul – Despre Eczeme si terapia topica cu Mometazona Atb

Eczema este o afectiune cutanata, alergica, pruriginoasa, foarte frecventa, caracterizata clinic prin pusee eruptive, inflamatorii, superficiale, cu eritem, edem, papule, vezicule, exudatie, crustificare, descuamare, uneori chiar lichenificare, cu tendinta la extindere, cronicizare si recidiva. Din punct de vedere clinico – evolutiv, eczemele pot fi: acute (eritem, edem, veziculatie, exudatie), subacute (spre “uscare”), cronice (eritem, scuame, grataj, lichenificare). Etiopatogenia eczemelor presupune actiunea unui alergen eczematogen, exo sau endogen si prezenta unui teren eczematos. In functie de alergenul cauzal, eczemele pot fi clasificate în: eczeme exogene, endogene (dermatita atopica – DA) si mixte. In cadrul eczemelor locul cel mai important il detin cele endogene, care frecvent sunt trenante, recidivante, cronice, rebele la tratament. Dermatita atopica, caracterizata in primul rand prin prurit, apare frecvent la indivizii care au o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice, predispozitie care poarta numele de atopie. Eczema atopica este una dintre cele mai comune afectiuni cutanate, care azi afecteaza 20% dintre copii si 1- 3% dintre adultii tarilor lumii si reprezinta adesea primul pas in dezvoltarea altor afectiuni atopice, ca rinita si astmul.

Aceasta afectiune are o frecventa crescuta in tarile industrializate, este cronica, recidivanta si prezinta urmatoarele stadii: DA infantila intre 3 luni si 2-3 ani, DA juvenila, DA a adolescentului cu trecere spre DA a adultului. 60 % dintre cazurile de DA sunt tipice si 40% atipice,mai putin caracteristice, care nu pot fi etichetate ca DA, decat dupa precizarea existentei terenului atopic. Psoriazisul, dermatoza cronica, plurifactoriala, inflamatorie, eritemato-scuamoasa tipica, reactionala, frecventa la adult, afecteaza egal ambele sexe. Psoriazisul poate imbraca frecvent forme uscate, dar exista si forme exudative. In functie de localizarea leziunilor exista: psoriazis actinic, inversat (pliuri), scalp, palmo-plantar, unghial, mucoase si universal.

Atat in psoriazis, cat si in eczeme (dermatita atopica etc.), tratamentul local implica utilizarea dermato-corticoizilor (DCT), care includ Mometazona Atb crema/ unguent 1mg/g (in functie de forma umeda sau uscata), care este un glucocorticoid de grupa a III-a, cu potenta mare si o importanta activitate antiinflamatoare, emolienta, calmand durerea si pruritul, putandu-se aplica atat pe fata, cat si pe corp, sau la nivelul pliurilor cutanate, asigurand hidratarea zonei afectate. Substanta activa, furoat de mometazona, este un glucocorticoid de sinteza, nefluorinat, cu un ester furoat in pozitia 17.

Informatia zilei:  Ce este Naturalis FibroProtect?

In cazul DA, poate fi aplicat dupa varsta de sase ani, o aplicatie/zi in strat subtire. Pentru obtinerea unor rezultate rapide si de durata, Mometazona Atb poate fi asociata cu emoliente, antihistaminice antiH1 cu si fara efect sedativ, vitaminoterapie, regim igieno-dietetic, climato-terapie. Trebuie retinut ca DCT isi gasesc in DA o indicatie majora, Mometazona Atb (furoat de mometazona), fiind un preparat nefluorinat, este preferata, avand o eficacitate deosebita. In formele suprainfectate se asociaza si agenti antimicrobieni sau antimicotici. MometazonaAtb crema se utilizeaza pentru leziuni acute, umede, unde se obtine remisia procesului inflamator, iar Mometazona Atb unguent se utilizeaza pe leziuni cronice, asigurand hidratarea zonei afectate, unguentul fiind mai potent decat crema, datorita efectului ocluziv. In cazul psoriazisului, Mometazona Atb se poate asocia cu substante keratolitice, gudroame, substante reductoare, coloranti si antiseptice. In psoriazis, la fel ca si in DA, leziunile umede beneficiaza de Mometazona Atb crema, iar cele uscate de unguent. In mod particular, in psoriazisul inversat se foloseste de la inceput crema, datorita absentei scuamelor.

Atat in DA, cat si in psoriazis, Mometazona Atb crema/unguent poate fi utilizata si ca tratament de intretinere, in combinatie cu emoliente sau alte topice indicate, pentru a preveni recidivele.

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele şi afectează 2% dintre români, susţin medicii dermatologi. Vezi câteva imagini care pot să te lămurească despre aspectul diverselor manifestări ale acestei boli.

Informatia zilei:  10 semne care îţi arată că el e alesul

“Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, cu ameliorări şi agravări periodice, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, uşor detaşabile”, aflăm de la medicul dermatolog Andra Cristea.

Afectează atât femeile, cât şi bărbaţii în egală măsură, iar debutul bolii survine cel mai adesea între 15 – 20 de ani. “Al doilea vârf de debut poate să survină între 50 – 55 de ani, al treilea fiind în copilărie în general între 8 – 10 ani. Cu toate acestea există şi cazuri raportate de la naştere sau la o vârstă extrem de înaintată”, adaugă prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful secţiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucureşti.

Există mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite, precum:

1. Psoriazisul vulgar sau în plăci este cea mai frecventă formă a bolii, fiind întâlnită în 80-90% din cazuri. Se manifestă prin leziuni roşiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Această formă poate apărea pe aproape toate suprafeţele corpului (chiar şi în zonă organelor genitale sau în interiorul cavităţii bucale).
2. Psoriazisul pustular. Această formă este mai rară şi poate apărea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restrânse, pe mâini, picioare şi degete. Poate fi declanşat de anumite medicamente, infecţii, razele UV, sarcină sau stres.
3. Psoriazisul poate fi declanşat şi de o infecţie bacteriană şi apare în special la persoanele mai tinere de 30 de ani. În acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atât de mari că în cazul psoriazisului clasic.
4. Psoriazisul invers apare de obicei în zonă axilei, cea din jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede şi este des întâlnit la persoanele supraponderale.

Informatia zilei:  Crezi ca ai o alimentatie sanatoasa? Vezi daca respecti regulile de baza in nutritie

Cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele şi genunchii, palma şi talpa, zona lombară, scalpul (la liziera liniei de păr), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale şi unghiile. Prezenţa puseurilor pe faţă se întâlneşte destul de rar.

Factori care pot declanşa psoriazisul

Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale. Dacă ai această afecţiune este recomandat să eviţi aceşti factori declanşatori pe cât posibil, să nu scarpini leziunile, să nu te tratezi singur cu remedii din auzite şi să alegi hainele din bumbac.

Cum se tratează psoriazisul

Dacă observi pe piele plăci asemănătoare cu cele din imagini, trebuie neapărat să consulţi medicul dermatolog pentru un tratament adecvat. În paralel, poşi să faci şi unul naturist, dar tratamentele alopate au mari şanse de reuşită, cel puţin în atenuarea simptomelor, dacă nu în dispariţia lor completă. Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece definitiv psoriazisul.

Medicul îţi poate recomanda să încerci unguente cu corticosteroizi, vitamina D, acid salicilic sau retinoizi. În paralel, se poate face fototerapie cu raze ultraviolete sau cu laser. În cazuri mai grave, poşi să primeşti şi medicamente, dar este indicat să încerci mai întâi tratamentele uşoare şi minim invazive. De reţinut că psoriazisul este o boală imprevizibilă, care se manifestă diferit de la persoana la persoană, iar efectele tratamentul sunt la fel de imprevizibile.

Surse: https://www.revistagalenus.ro/farmacoterapie/20377-psoriazisul-eczemele-si-terapia-topica-cu-mometazona-atb.html

http://www.unica.ro/psoriazis-cum-arata-tratament-14764

http://www.eva.ro/sanatate/dermato-venerologie/psoriazis-25-de-imagini-prin-care-sa-l-recunosti-articol-35876.html