Cyclamen europaeum L. – Medicamentul eficient pentru tratarea rinosinuzitelor!

Cyclamen europaeum L. („painea porcului”) este o specie din familia Primulaceae. Planta ornamentala, nativa din zona mediteraneeana, are un considerabil potential fitoterapeutic. Reprezinta un remediu homeopat apreciat si este eficienta in tratarea rinosinuzitelor de natura alergica si microbiana.
cyclamen-europaeum-l

Cyclamen europaeum L. sin. Cyclamen purpurascens Mill., denumita popular „painea porcului”, este o specie din familia Primulaceae. Planta ornamentala nativa din zona mediteraneeana, din Spania pana in Iran si Africa de Nord, Cyclamen europaeum reprezinta un simbol national al Israelului. Este o specie erbacee, perena, raspandita in regiunile muntoase cu sol calcaros. Prezinta un tubercul disciform de 4-12 cm diametru din care se formeaza un rizom cu numeroase radacini adventive. Din rizom pornesc frunze glabre, lung pedunculate, reniforme, groase, cu margine intreaga sau usor serata, de culoare verde inchis pe fata superioara, si rosu-carmin pe fata inferioara. Infloreste in lunile iunie-octombrie. Florile sunt hermafrodite, sub forma de gamopetale, intr-o gama larga de culori, de la alb pana la diverse nuante de rosu si violet, cu antere triunghiulare. Fructul este uscat, de tip capsula.
Denumirea plantei deriva din cuvantul grecesc kyklos, insemnand „cerc”, referindu-se probabil la forma aplatizata, de disc a tuberculului sau la frunzele oval-reniforme. In Antichitate, planta era folosita pentru tratamentul ulcerului gastric si a polipilor nazali. In scrierile lui Hipocrate, radacina plantei este mentionata ca remediu in diverse afectiuni uterine, avand efect emenagog. De asemenea, era indicata in flatulenta si rinosinuzite.
Este cunoscut faptul ca tuberculul de ciclamen are actiune purgativa drastica, insa, din cauza toxicitatii ridicate, nu este folosit in acest scop.

Informatia zilei:  Ortezele de genunchi va pot atenua durerea

Compozitie chimica
Contine o saponina toxica (ciclamina sau arthanitina), cu actiune hemolitica la administrare orala. In urma analizelor fitochimice, au fost identificate si saponozide sterolice si triterpenice ale unor agliconi (primulagenin A, cyclamiretin C, cyclamigenin A) cu efecte mucolitice si moderat antiinflamatoare la administrare locala (nazala).
In prezent, extractul obtinut din organul subteran de ciclamen intra in compozitia a doua produse farmaceutice cu administrare nazala, recomandate in tratamentul si ameliorarea simptomatologiei afectiunilor cavitatilor nazale (rinosinuzite microbiene sau alergice). A fost demonstrata clinic eficienta si siguranta terapeutica a extractelor de ciclamen si a unei combinatii de antibiotice sistemice cu cele doua forme farmaceutice mentionate anterior (Ovchinnikov Alu., 2009; Rybac A., 2008).
De asemenea, partea subterana a speciei, proaspat recoltata toamna, este un remediu homeopat valoros, recomandat in migrene, in special cele din sindromul premenstrual, in afectiuni oculare si ale coloanei vertebrale, si pentru ameliorarea tulburarilor digestive.
Alte specii ale genului Cyclamen au potential fitoterapeutic. Astfel, Cyclamen hederifolium a dovedit proprietati bacteriostatice asupra stafilococului auriu. In tuberculii speciei Cyclamen repandum au fost decelate saponozide triterpenice antiinflamatoare. Este posibil ca si celelalte specii ale genului, inclusiv Cyclamen europaeum, sa posede astfel de proprietati, insa sunt necesare studii suplimentare fitochimice si farmacologice.

Informatia zilei:  Ce beneficii ofera cosmeticele bio pentru ingrijirea pielii

Sef lucrari Dr. Marilena-Viorica Hovanet,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF “Carol Davila”, Bucuresti

Cyclamen este un medicament homeopat care se elibereaza in farmacie.

Remediile homeopate se elibereaza in farmacia noastra in urmatoarele dilutii:

  • dilutii centezimale: CH5, CH7, CH9, CH15, CH30, CH200, -decimale: D4,D6,D12 -milezimale:1M

Modul de administrare a medicamentelor homeopatice

Medicamentele homeopatice se prezinta sub forma de granule sau picaturi, ambele forme farmaceutice avand aceeasi actiune.

Granulele nu se ating cu mana, se administreaza din capacelul flaconului direct pe limba sau sublingual.

Solutia se dilueaza in putina apa si se bea cu inghitituri mici care se tin in gura cateva momente, apoi se inghit.

Cantitatea de medicament pentru o administrare se specifica de catre medicul homeopat (in general 3 granule sau 10 picaturi).

Medicamentele homeopatice se administreaza pe nemancate sau la distanta de momentul mesei (cu o jumatate de ora inainte sau dupa masa). Nu se bea, nu se mananca si nu se fumeaza timp de o jumatate de ora dupa administrare.

Informatia zilei:  Afla AICI cum sa te deplasezi cat mai ecologic!

Ca precautii, in timpul administrarii remediului homeopatic se va evita menta (inclusiv pasta de dinti mentolata), uleiurile volatile, deoarece pot inactiva remediul.

Igiena cavitatii bucale in timpul tratamentului cu medicamente homeopatice se va face cu pasta de dinti nementolata. Daca obisnuiti sa folositi o apa de gura, va recomandam apa de gura nementolata.

Bibliografie:
1. Dall’Acqua S., Castagliuolo I., Brun P., Ditadi F., Palù G., Innocenti G., Triterpene glycosides with in vitro anti-inflammatory activity from Cyclamen repandum tubers, Carbohydr. Res. 2010, 345(5):709-14;
2. Ovchinnikov, Dzhenzhera G. E., Lopatin A. S., Efficiency of sinuforte in combined therapy of acute suppurative rhinosinusitis, Vestn. Otorinolaringol. 2009, (5):59-62;
3. Kriukov A. I., Kunel’skaia N. L., Turovskiĭ A. B., Artem’ev M. E., Ibragimova Z. S., New perspectives in non-invasive treatment of sinusitis, Vestn. Otorinolaringol, 2007, (2):33-7;
4. Speroni E., Cervellati R., Costa S., Dall’Acqua S., Guerra M. C., Panizzolo C., Utan A., Innocenti G., Analgesic and anti-inflammatory activity of Cyclamen repandum S. et S., Phytother. Res. 2007, 21(7):684-9;
5. Ianov Iu. K., Riazantsev S. V., Timchuk L. E., Efficacy of sinuforte mono-therapy in patients with acute and chronic rhinosinusitis at an exacerbation stage, Vestn. Otorinolaringol, 2007, (4):49-51.

Webografie: