Cum se planteaza corect gazonul si cum se ingrijeste?

Un gazon nou este, intotdeauna, o placere, pentru cei care locuiesc la curte si vor sa creeze un loc verde, de care sa se bucure. Cum spatiile verzi sunt mai putine sau neingrijite, mai ales familiile cu copii mici vor sa le ofere acestora un loc de joaca curat. Plantarea gazonului este una dintre cele mai inspirate variante de a realiza acest lucru. Hai sa vedem impreuna cum se seamana gazonul (click AICI, pentru mai multe detalii) si care este perioada in care trebuie sa facem acest lucru.

plantare gazon

Plantarea gazonului se pregateste din toamna

Semanatul gazonului se face primavara. Pregatirile incep, oricum, din toamna, cand solul trebuie sa fie ingrijit, in vederea plantarii gazonului. Asta, daca vreti sa il puneti primavara. Gazonul se mai poate insamanta de toamna, ceea ce este de preferat, fiindca noul gazon poate sa se dezvolte, in voie, cat tine iarna. In acest anotimp, gazonul nu risca sa fie calcat.

Informatia zilei:  Cu becurile LED E14 iluminatul este mai bun, mai ieftin si mai eficient!

Daca veti respecta cateva reguli de plantare a gazonului, totul va iesi asa cum va doriti. Cine nu ar vrea sa aiba, in fata casei, un covor verde de iarba proaspata, frumos mirositoare?

  • Dupa cum am spus deja pamantul se pregateste din toamna, cand trebuie sapat, pentru ca solul sa se poata aerisi. Astfel, veti obtine un gazon uniform, care va dura cat mai mult timp verde si frumos.
  • La 40 de metri patrati de sol, este nevoie de semanarea a unui kilogram de seminte de gazon. Pentru un gazon uniform, semintele de gazon se imprastie pe toata suprafata, dupa care se uda cu apa, din belsug. Sfatul profesionistilor in domeniu este ca, pentru a obtine rezultate excelente, sa imprastiati si un strat de nisip, dupa ce ati terminat de udat. Acest lucru este extrem de util, pentru ca gazonul creste mult mai bine intr-un pamant nisipos.
  • Dupa toate aceste operatiuni sa semanare a gazonului, vom incepe sa observam iesirea primelor fire de gazon, dupa 10 zile. Timp de o luna dupa ce acestea incep sa incolteasca, este recomandat sa se mentina umed solul. Acest lucru se face timp de o luna de zile, pana ce semintele de gazon germineaza.
Informatia zilei:  Ce produse de uz casnic sunt mai eficiente?

semanarea gazonului

  • Cand plantati gazonul pe timp de primavara, aveti grija ca animalele de companie sau copiii dvs. sa nu calce sau sa se joace pe gazonul care abia a incoltit. Altfel, toata munca depusa va fi in zadar si veti pierde si banii investiti in proiectul de amenajare.
  • Pasul urmator este de ingrijire a gazonului. Cand inaltimea acestuia a ajuns la 7 cm, puteti sa efectuati prima tundere. Nici aici nu se face nimic necalculat; tunderea gazonului realizandu-se la o treime din firul lui, si nu mai mult.

Ai goluri in gazonul abia plantat? Iata ce trebuie sa faci

Nu de putine ori, am observat ca gazonul ramane cu niste goluri sau ca iarba se usuca, in anumite locuri, lasand aceste spatii inestetice. Daca si dvs. observati goluri in gazon, atunci este cazul sa plantati alte seminte in acel loc. Dupa ce va creste, il veti putea tunde pe tot la un nivel uniform.

Informatia zilei:  Motocositorile de la Magazialucostica.ro sunt ideale pentru ingrijirea gazonului

plantarea gazonului

Intretinerea gazonului nu este chiar atat de dificila; ea presupune irigarea zilnica, pentru circa 20-30 de minute. Daca vreti sa arate si mai bine, puteti folosi ingrasamant, atunci cand il stropiti cu apa. Odata ce gazonul este perfect, puteti sa rariti udarea, la aproximativ doua ture pe saptamana. Tunderea lui se face des, avand grija ca inaltimea sa fie de cam 5 cm.

In rest, va puteti bucura de gazonul plantat chiar si 12 ani, daca il veti intretine in mod corespunzator.