Crezi ca ai toate acreditarile posibile? Afla ca exista cursuri de arhivar!

In viata invatam non-stop, fie ca vrem, fie ca nu. Daca ne-am specializat intr-un anumit domeniu nu inseamna ca am invatat cum functioneaza lumea, ci stim numai o foarte mica parte din ea. In acest context, intreb: la arhiva te-ai gandit vreodata? Cine se ocupa de ea, de ce exista Arhivele Nationale? Cum ar fi sa lucrezi cu arhive? Exista cursuri acreditate de arhivar, stiai asta? Exista si Facultate de Arhivistica, facultate urmata de seniorii care acum sustin acest tip de curs, de arhivar.

Un curs acreditat A.N.C. este organizat de Stefadina.ro, ea insasi o companie care se ocupa de arhivele clientilor sai. Exista mai multe cursuri de arhivar, si daca nu ai auzit pana acum de ele, citeste mai departe si vezi despre ce este vorba.

Informatia zilei:  Copilul tau ia lectii de pictura? Iata ce acuarele, pensule si alte ustensile nu trebuie sa ii lipseasca

Abecedarul in ceea ce priveste meseria de arhivar este regasit in C.O.R.

arhivar

In Codul Ocupatiilor din Romania (C.O.R.) se specifica faptul ca standardul ocupational implica:

  • Reguli de inaintare a unui Nomenclator la Arhivele Nationale
  • Crearea si dezvoltarea Nomenclatorului Arhivistic
  • Tehnici de prelucrare a arhivelor, tehnici de pastrare si conservare a acestora
  • Gestionarea datelor din arhive (clasificarea lor cat mai precisa si aranjarea intr-o maniera cat mai logica)

Iata cu ce se ocupa un arhivar; in cadrul unui curs de arhivar organizat prin Bucuresti se poate preda teoria legata de aceste lucruri, dar teoria este de aproximativ 40 de ore dintr-un total de 120 de ore, aproximativ.

arhivare

Ghici ce se intampla in celelalte 80 de ore! Practica! Multa practica, ori in medii de test, ori in medii reale de munca (Stefadina.ro ar fi ilogic sa nu isi duca cursantii sa lucreze pentru clientii sai). Un mediu real de lucru inseamna lucrul cu arhive reale, pentru clienti reali si cu arhive care vor fi folosite, nu aruncate la cos ulterior precum hartii si dosare pentru maculatura.

Informatia zilei:  Cand folosim datorita si din cauza?

Atelierele de arhivare fizica si management al documentelor vor deveni inca din primul moment un spatiu fascinant, unde se probeaza gandirea logica si atentia la detalii.

Un curs de arhivar nu este deloc plictisitor

Daca iti faci idei preconcepute cum ca la un asemenea curs, totul va fi plictisitor, opreste-te! Cursul de arhivar este unul deosebit, este interesant, si faptul ca se poate obtine o acreditare in asa ceva este un factor motivant. 40 de ore de teorie trec repede, si informatia multa este bine structurata (cum sa fie altfel, daca niste specialisti in arhive livreaza acest curs?).

Informatia zilei:  Horoscopul iti insenineaza ziua in fiecare dimineata

Apoi, partea practica inseamna lucru propriu-zis. Da, lucrezi si nu esti platit, ci platesti tu, dar este contextul perfect in care informatia nedigerata sa aiba timp sa se digere si sa se inmagazineze in mod corect, sa se aseze cum trebuie astfel incat diploma de acreditare data de A.N.C. (Autoritatea Nationala a Calificarilor), care cantareste greu in CV, sa fie consolidata de cunostinte specifice.

Cunostintele acestea iti vor permite sa lucrezi cu arhivele la locul actual de munca, la firma ta, sau chiar la Stefadina.ro, daca te vor angaja!