Cadrele didactice titularizate NU isi mai pot pastra posturile BLOCATE!

Parlamentarii vor sa le interzica scolilor sa mai blocheze posturile de titular pentru profesorii care isi gasesc alte joburi si aleg sa plece. In acest moment, un dascal titular poate bloca un post chiar si zece ani daca alege sa plece sa predea la alta scoala sau sa iasa efectiv din sistem.

Cadrele didactice titulare care vor sa plece prin detasare in alta institutie ar putea fi constranse sa scurteze perioada in care isi pot tine posturile blocate. Mai exact, un profesor care se detaseaza la o unitate de invatamant din Bucuresti (blocandu-si postul obtinut intr-un sat, de exemplu) poate preda in acest oras doar trei ani dupa care dascalul este obligat sa activeze in judetul unde a reusit sa se titularizeze, arata un proiect de lege care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament. Legea actuala prevede ca un dascal detasat (in urma cererii sale sau ca urmare a unei hotarari a Inspectoratului Scolar) isi poate tine postul rezervat de-a lungul a zece ani consecutivi.

Fiecare institutie de invatamant isi doreste cadre didactice stabile, insa din cauza ca sunt putine catedre unde candidatii se pot titulariza, iar o buna parte din acestea se afla in zone din mediul rural sau dezavantajate, se intampla des ca, dupa ce posturile vacante sunt ocupate, titularii sa solicite imediat detasarea intr-o alta localitate. Astfel, elevii din comunele sau satele mici raman fara pedagogi pregatiti, iar scolile de acolo sunt nevoite sa apeleze la suplinitori, pentru ca posturile de unde s-au detasat cadrele didactice dupa examenul de titularizare nu mai sunt vacante si se pot ocupa doar temporar. Nu in putine cazuri detasarea persista chiar si pentru decenii, iar elevii si institutia sunt vaduviti de posibilitatea de a dispune de personal bine calificat“, a explicat deputatul UDMR, Szabo Odon, initiatorul proiectului.

Informatia zilei:  Olimpicii romani au obtinut 5 premii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2017

„O sa se supere multi titulari“

Expertii in Educatie spun ca masura este bine-venita pentru ca ar putea diminua numarul de scoli fara cadre didactice. „Sa presupunem ca un profesor prinde un loc de titular intr-un sat, acolo fiind mai multe locuri disponibile. De multe ori se intampla ca dascalul aflat in aceasta postura sa nu isi doreasca acel post din cauza conditiilor precare din scoala respectiva si, in general, din comunitatea cu pricina. Ori, in acest caz, el face cerere pentru a se detasa la o scoala dintr-o zona mai prospera si cu conditii adecvate de predare. Astfel, se ajunge la situatii in care dascalul care a obtinut o detasare sa nu lucreze nici macar o zi in judetul unde a obtinut titularizarea si, mai mult, isi blocheaza postul. Acest mecanism reprezinta motivul pentru care scolile din mediul rural au un deficit mare de profesori“, arata profesoara de Romana, Cristina Tunegaru.

Informatia zilei:  Olimpicii romani au obtinut 5 premii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2017

Aceasta subliniaza ca daca proiectul va fi aprobat asta va supara multi dascali. „Mai este si problema ca detasarea la cerere nu se face pe niciun motiv. Scoala e fortata sa dea detasare chiar daca profesorul nu are niciun motiv obiectiv pentru a solicita acest lucru. Cand am sustinut in vara examenul de titularizare in judetul Ilfov, cred ca 75% din profesorii care au dat concurs nu voiau sa ramana aici. Ca sa concluzionez, ideea este buna, dar nu stiu daca va putea fi pusa in aplicare. Detasarea este o practica foarte frecventa. O sa se supere multi titulari“, a conchis Tunegaru.

La randul sau, presedintele Asociatiei „Edu Cer“, Stefan Vlaston, subliniaza ca prin acest proiect s-ar putea diminua fenomenul migratiei profesorilor slabi care ajung sa predea in marile orase pentru ca stiu „pe cine trebuie”. „Au aparut in spatiul public numeroase cazuri de profesori, cu pile prin partidele politice, care s-au titularizat in judete unde de obicei sunt locuri dupa care Inspectoratele, despre care stim ca sunt politizate, le solicitau detasarea in Bucuresti. Initiativa este buna si pentru ca ar incuraja stabilitatea dascalilor la catedra. O clasa care are parte, in fiecare an, de profesori diferiti cel mai probabil va avea rezultate vizibil mai scazute in comparatie cu o clasa care a avut aceiasi dascali timp de patru ani, cat dureaza un ciclu scolar“, a subliniat specialistul.

Informatia zilei:  Olimpicii romani au obtinut 5 premii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2017

Cat despre reprezentantii autoritatilor statului, acestia se arata circumspecti in privinta proiectului. „Masura legislativa este bine-venita, dar asta numai daca va fi insotita de finantari substantiale pentru scolile din fiecare judet. Plus facilitati in ceea ce priveste cazarea sau transportul. Nu putem sa condamnam un profesor pentru ca isi obtine postul de titularizare in Vaslui, iar dupa aceea pleaca la Bucuresti. Pana la urma fiecare isi vizeaza propriul interes. Degeaba ii constrangi sa ramana sa predea intr-un sat, daca sunt conditii paupere“, a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Propunerea trebuie sa fie analizata. E adevarat ca sunt multe posturi blocate pentru faptul ca sunt rezervate de cei care au obtinut postul de titular. Ideea este ca trebuie gasite cele mai bune solutii astfel incat sa nu ramanem cu scoli goale, aici referindu-ma la cele din mediile defavorizate, dar in acelasi timp e necesar sa asiguram conditii de predare decente cadrelor didactice indiferent de judetul in care si-au obtinut postul de titular“, spune Ariana Bucur, secretar de stat pe invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei.

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/parlamentul-vrea-scurteze-perioada-blocariiposturilor-titular-invatamant-1_5a2ecd3f5ab6550cb816dd61/index.html