Avenlope de Iarna 2017: Preturi, Montaj, Legislatie pentru Cauciucurile de Iarna!

Codul rutier interzice circulatia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna.

Legea a intrat in vigoare la data de 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, desi s-a creat o confuzie in acest sens.

Schimbarea anvelopelor de vara la cele de iarna

In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, insa s-a renuntat la el, in conditiile in care poate sa ninga in lunile octombrie sau aprilie. Specialistii recomanda, oricum, schimbarea anvelopelor de vara cu cele de iarna, incepand cu temperaturi de 7 grade Celsius!

PRETURI MONTAJ ANVELOPE

In plus, in caz de accident, anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate care nu au anvelope de iarna.

Informatia zilei:  Maşina personală şi responsabilitatea faţă de mediu

Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNA in sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarna NU este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie CONTRAVENTIE. Soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare, dar si sa plateasca o amenda de pana la 2.500 de lei.

La retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada inlocuitoare FARA drept de circulatie.

Autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe TOATE ROTILE.

Autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Informatia zilei:  Bateriile Bosch - energie fiabila pentru masina ta

Care sunt anvelopele de iarna acceptate?

ANVELOPELE DE IARNA acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”. Initialele M si S vin de la cuvintele mud (noroi) si snow (zapada).

Anvelopele “all seasons” pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de iarna (“M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”).

Anvelope de iarna. In cazul in care circulati in lunile de iarna fara cauciucuri de iarna si carosabilul este uscat, Politia Rutiera NU are dreptul sa va amendeze. Totusi, agentii de politie va pot interzice continuarea drumului daca in fata exista portiuni acoperite cu zapada, polei ori gheata si vehiculul dumneavoastra nu este echipat corespunzator.

Informatia zilei:  Top 10 secrete pentru un consum redus de carburant

PRETURI MONTAJ ANVELOPE

In functie de diametrul cauciucurilor, schimbarea variaza intre 60 si 180 de lei. “Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costa 70-90 de lei. Pentru masinile mai mari, SUV-uri si jeep-uri, costa intre 130 ti 150 de lei”, a declarat un administrator de service.

In functie de vulcanizare, preturile pot fi si mai mici. “La noi schimbatul cauciucurilor costa, in functie de diametru, intre 60 si 100 de lei”, a spus un administrator de site de vanzari anvelope. Si pentru varianta mai scumpa si pentru cea mai ieftina, clientii beneficiaza in pretul platit de echilibrarea rotilor.