Atractia interpersonala: din ce cauza ajungem sa ne indragostim de acelasi tip de oameni

Te simti atrasa de un anumit fel de barbati si ai constatat asta cu fiecare tip care ti-a cazut cu tronc? Nu te panica, nu ai anumite tipologii, ci pur si simplu e vorba despre atractia interpersonala. Cu totii stim ca ne place o tipologie si simtim un fel de conexiune cu el sau ea. Si nu neaparat cu conotatie erotica. 

De obicei cand auzim despre atractie ne gandim la ceva romatnic, la ceva cu conotatie sexuala. Insa atractia interpersonala este altceva. Este un fel de conexiune. Daca te simti atrasade un tip anume de barbati si ai observat ca se intampla si cu anumite femei sa simti ca parca v-ati cunoaste demult, aceea este atractia interpersonala.

Nu ti s-a intamplat sa stii ca o persoana iti va fi prieten foarte bun inca din momentul cand abia faceati cunostinta? Iata mai multe detalii despre atractia interpersonala. S-ar putea sa gasesti si explicatia de ce te simti atrasa doar de un anumit fel de barbati, chiar daca nu-ti va placea raspunsul!

Cate feluri de atractie interpesonala exista si cum ne influenteaza

de ce te indragostesti mereu de aceiasi tipi de baieti

Atractia interpersonala poate fi platonica sau sexuala. Poate fi cu persoane de acelasi sex sau de sex opus. Hai s-o intelegem mai bine, in functie de factorii importanti ce contribuie:

  1. Atractia imediata, pe termen scurt
Informatia zilei:  7 reguli simple pentru a trai fericirea autentica

Ti s-a intamplat sigur sa te intalnesti cu cineva si sa stii din prima ca veti fi in viata celuilalt mult timp de-acum inainte, nu-i asa? Daca te simti atrasa de un fel de barbati si nu stiai explicatia, afla ca exista un fel de conexiune instantanee. Care poate continua sau se poate stinge la fel de repede cum a aparut.

  1. Atractia ce se mentine pe termen lung

O relatie de cuplu sau de amicitie se poate termina in timp. Si sigur ai simtit ca la un moment dat nu doar ca nu mai “faceti click”, ba chiar ca nu mai ai chef de persoana respectiva! Compatibilitatea pare ca nu mai exista. Ti-o spunem cinstit si asta pentru ca nu exista acel gen de conexiune care sa reziste in timp, indiferent de ce vi se intampla.

Ce “hraneste” atractia interpersonala?

De ce crezi ca te simti atrasa de un fel de barbati sau simti o legatura imediata cu cineva? Si de ce anumite conexiuni pur si simplu dispar in timp? Ei bine, iata motivele pentru care atractia interpersonala dispare:

  1. Aspectul fizic

E normal sa existe atractie fizica – nu neaparat sexuala, poate pur si simplu din placerea de a privi – atunci cand cautam compania cuiva.

  1. Punctele comune

Asa e ca iti place sa descoperi oameni ce au aceleasi preocupari cu tine? E incitant, nu? Si daca mai au si aceleasi credinte sau scopuri in viata e si mai bine! Atunci cand gasim astfel de oameni, pur si simplu ne dorim apropierea.

  1. Trasaturile complementare
Informatia zilei:  5 sfaturi pentru a preveni infidelitatea

Ne dorim sa petrecem timp alaturi de o persoana si daca au anumite trasaturi ce le completeaza pe ale noastre. Te simti atrasa de barbati extrovertiti, cand tu esti genul retras? Sau poate esti mereu sociabila, dar cand vine vorba de tehnologie esti la pamant. E posibil sa fii intrigata de o persoana cu “talente” opuse de ale tale.

  1. Atractia reciproca

Atunci cand cineva iti spune ca te place parca iti place si tie de persoana aceea! Te simti flatat si automat ai o parere mai buna si despre tine si despre el sau ea.

  1. Realizarea in viata

Nu e deloc surprinzator sa te simti atrasa de barbati stapani pe sine. Genul acela de barbat care iti transmite ca este competent si ca este exact acolo unde si-ar dori sa fie. Fie ca admiri cariera lui, fie ca admiri felul sau de a fi sau preocuparile sale ti se par impresionante, te atrage ca este realizat in viata. Daca este mutual sau nu… asta e partea a doua!

  1. Comunicarea deschisa

Cat spui despre tine conteaza. Ce ganduri ai. Ce sentimente ai. Cu cat esti mai deschisa, cu atat e mai simplu sa devii intima cu un barbat sau o femeie.

  1. Distanta/apropierea
Informatia zilei:  5 mituri FALSE despre frumusete!

Uneori degeaba te simti atrasa de un fel de barbati daca distanta dintre voi este considerabila. Cu cat sunteti mai departe, relatia sau prietenia va avea de suferit. A nu te vedea des sau a nu vorbi ori interactiona zilnic diminueaza atractia interpersonala. Unde mai pui ca in viata amandurora vor intra alti si alti oameni.

  1. Etapele din viata

Sa zicem ca ai 22 de ani, esti casatorita si tocmai ai nascut. Colegii tai de facultate sunt ocupati in acest timp sa petreaca pana tarziu in cluburi. Desi ar exista un fel de atractie interpersonala cu anumite persoane, cu siguranta sunteti in etape de viata diferite.

Teoria schimbului social

tineri indragostiti

In fine, atractia interpersonala poate fi sporita si de schimbul social. Altfel spus te simti atrasa de un anumit tip de barbati sau de un anumit gen de persoana daca simti ca “primesti” ceva de la el ori ea. Daca simti ca iti imbunatateste viata. Vei ramane in prezenta acelor oameni pana cand “costul” va fi prea mare. Stii si acest scenariu, nu-i asa? Si asta pentru ca o relatie e bazata pe cost si rasplata. Poate suna egoist, insa cu totii suntem oameni si gandim asta sau ne facem astfel de “calcule