Apa de la robinet vs. apa imbuteliata – Tu stii ce apa trebuie sa bei?

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat un studiu privind calitatea apei potabile.
Studiul face parte din Campania Na┼úional─â de Informare ┼či Educare: Hrana s─ân─âtoas─â ÔÇô o investi┼úie pe termen lung ├«n s─ân─âtatea noastr─â.

robinet sau imbuteliata

Prin aceasta campanie Asocia┼úia pentru Protec┼úia Consumatorilor din Rom├ónia ( APC Romania ) ├«┼či dore┼čte s─â informeze c├ót mai mul┼úi consumatori despre importanta unui stil de via┼ú─â bazat pe alimente s─ân─âtoase precum ┼či despre importan┼úa etichetei aflate pe produsele din magazine.

Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman si care indeplineste una din conditiile de mai jos:

– orice tip de ap─â ├«n stare natural─â sau dup─â tratare, folosit─â pentru b─âut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei ┼či indiferent dac─â este furnizat─â prin re┼úea de distribu┼úie, din rezervor sau este distribuit─â ├«n sticle ori ├«n alte recipiente;
– toate tipurile de ap─â folosit─â ca surs─â ├«n industria alimentar─â pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substan┼úelor destinate consumului uman.

Apa robinet vs apa imbuteliata

Apa de la robinet trebuie s─â fie sanogen─â ┼či curat─â, adica:

  • s─â fie lipsit─â de microorganisme, parazi┼úi sau substan┼úe care, prin num─âr sau concentra┼úie, pot constitui un pericol poten┼úial pentru s─ân─âtatea uman─â;
  • parametrii chimici analizati sa se incadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.

Pre┼úul mare al unei sticle ├«mbuteliate nu justific─â neaparat calitatea. Dac─â ├«ntr-o alt─â ┼úar─â exist─â o ap─â de renume ┼či care este considerat─â a fi o ap─â foarte bun─â, prin urmare foarte scump─â, nu ├«nseamn─â c─â ├«n Rom├ónia, patria apelor minerale, aceast─â ap─â este de calitate, dup─â cum se va vedea din studiu, acestea ie┼čind chiar pe un loc foarte jos.

Informatia zilei:  Atacul de cord si cele mai bizare simptome

Acest lucru se datoreaz─â marketingului, dar ┼či faptului c─â ├«n ┼úara respectiv─â nu exist─â ap─â mineral─â de calitate ┼či aceasta este toata calitatea de care pot dispune.

Monitorizarea calit─â┼úii apei potabile se asigur─â de c─âtre produc─âtor, distribuitor ┼či de autoritatea de s─ân─âtate public─â jude┼úean─â, respectiv a municipiului Bucure┼čti. Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii urm─âtorii parametrii: Aluminiu , Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare, Concentra┼úia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros , Nitri┼úi, Nitrati, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri ┼či hidrogen sulfurat, Turbiditate, Num─âr de colonii dezvoltate (22┬░C ┼či 37┬░C) si Duritate.

Producatorii de apa potabila in sistem centralizat au obligatia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor.

Produc─âtorii de ap─â potabil─â distribuit─â prin sistem public trebuie s─â asigure accesul popula┼úiei la datele privind calitatea apei potabile produse, s─â permit─â inspec┼úia de c─âtre reprezentan┼úii popula┼úiei la orice or─â acceptabil─â, la cel pu┼úin un birou de rela┼úii cu publicul, s─â afi┼čeze programul ┼či num─ârul de telefon la care se pot ob┼úine date despre calitatea apei potabile produse ┼či distribuite.

Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fără plată pentru populaţia deservită de producător, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producătorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obţinerea informaţiilor privind calitatea apei potabile.

Autoritatea de s─ân─âtate public─â jude┼úean─â, respectiv a municipiului Bucure┼čti, ├«mpreun─â cu produc─âtorii, respectiv distribuitorii de ap─â potabil─â, ├«ntocmesc ┼či public─â anual Raportul jude┼úean, respectiv al municipiului Bucure┼čti, privind calitatea apei potabile.Raportul na┼úional privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene ├«n termen de dou─â luni de la publicare. O analiza a site-urilor autoritatilor de sanatate publica judetene a reliefat faptul ca astfel de rapoarte exista doar la nivelul anului 2013, lucru constatat si in privinta Raportului national privind calitatea apei potabile, raport ce se poate consulta pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica si care poarta denumirea de ÔÇťRaport pentru sanatate si mediu 2013ÔÇŁ.

Informatia zilei:  Viitorul medicinei consta in cipuri implantate in creier

Apa potabil─â ├«mbuteliat─â/condi┼úionat─â este apa care se ├«mbuteliaz─â ├«n recipiente de compozi┼úie, form─â ┼či dimensiuni diverse, ├«nchise ermetic, fiind curat─â ┼či potrivit─â pentru consumul direct, f─âr─â tratament suplimentar. Apa potabil─â ├«mbuteliat─â este considerat─â un aliment.

Cerintele legale referitoare la etichetarea apei de masa ofera libertate totala producatorilor sa declare sau nu compozitia chimica a apei, fapt constatat si prin analiza celor 6 tipuri de apa de izvor si a celor 3 tipuri de apa de masa. Acest lucru conduce la incalcarea dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet si precis. In felul acesta, consumatorul roman nu poate sa aleaga in cunostinta de cauza, fiind expus unor riscuri privind sanatatea sa.

In lunile de vara nu recomandam consumul de apa potabila imbuteliata in recipiente de plastic, deoarece transportul si depozitarea acestora nu se realizeaza cu respectarea parametrilor de temperatura (5-25 grade celsius) si umiditate(75%), lucru ce reiese si in urma controalelor realizate de catre inspectorii ANPC. Consumatorii pot sa foloseasca ca alternativa apa furnizata in sistem centralizat, adica apa de la robinet.

Informatia zilei:  Semne c─â ai un nivel sc─âzut de serotonin─â. Afl─â cum te afecteaz─â

Prin ap─â mineral─â natural─â se ├«n┼úelege o ap─â pur─â din punct de vedere microbiologic, care ├«┼či are originea ├«ntr-un z─âc─âm├ónt/acvifer subteran ┼či este exploatat─â prin una sau mai multe emergen┼úe naturale ori foraje.

Eticheta apelor minerale naturale trebuie să conţină următoarele informaţii obligatorii:

  • men┼úionarea compozi┼úiei chimice, preciz├óndu-se constituen┼úii caracteristici;
  • locul unde este exploatat─â sursa ┼či numele acesteia;
  • indicarea eventualelor trat─âri prev─âzute in actul normativ;
  • apele minerale naturale av├ónd o concentra┼úie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe etichet─â urm─âtorul avertisment: “Con┼úine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor ┼či copiilor sub 7 ani”.

ÔÇťNiciun alt aliment nu este ingerat zilnic ├«ntr-o cantitate a┼ča de mare. Acest lucru ne oblig─â s─â acord─âm o aten┼úie deosebit─â apei. Din p─âcate, alegerea unor ape minerale naturale plate ├«n vederea hidratarii organismului nu este o op┼úiune u┼čoar─â av├ónd ├«n vedere faptul c─â produc─âtorii nu sunt obliga┼úi s─â declare compozi┼úia chimic─â a apei dup─â o structur─â standardizat─â.Totu┼či, dac─â eticheta v─â ofer─â posibilitatea verific─ârii anumitor constituien┼úi, atunci trebuie s─â ave┼úi ├«n vedere urm─âtoarele criterii:

– nivelul sc─âzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
– nivelul sc─âzut de nitrati, mai mic de 4 mg/l;
– continutul sc─âzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
– nivelul sc─âzut de calciu, mai mic de 100 mg/l.

Dac─â ave┼úi probleme grave de s─ân─âtate, consulta┼úi medicul curant pentru a v─â recomand─â apa potrivit─â ├«n func┼úie de diagnosticul dvs.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Pre┼čedinte APC Romania