Afla cum se trateaza CANCERUL! 3 tipuri de transplanturi de celule stem EFICIENTE

Daca esti insarcinata si vrei sa stii cum ii poti asigura bebelusului tau cele mai bune conditii de viata, atat inainte, cat si dupa nastere, trebuie sa stii ca sarcina ta este o sursa importanta de celule ce pot influenta pozitiv tratarea unor boli precum paralizia, leucemia sau cancerul. Acestea sunt celulele stem si se regasesc in placenta si cordonul ombilical, care ii asigura micutului tau o dezvoltare normala. Citeste, in continuare, despre cum influenteaza celulele stem tratamentele impotriva cancerului si afla de ce este important sa le donezi, odata ce ai devenit mamica.

Acestea ajuta la refacerea celulelor care formeaza sangele oamenilor afectati de anumite tratamente impotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Celulele formatoare de sange sunt importante pentru ca acestea se transforma in diferite tipuri de celule sanguine. Principalele tipuri de celule care se regasesc in sange sunt:

  • Leucocitele sau globulele albe, care fac parte din sistemul imunitar;
  • Eritrocitele sau globulele rosii, care transporta oxigenul prin corp;
  • Trombocitele, cu rol important in coagularea sangelui.
Informatia zilei:  10 solutii pentru intarirea imunitatii

celule stem sange

Pentru a fi sanatos, un om are nevoie de toate aceste trei tipuri de celule sanguine.

Tipuri de transplaturi cu celule stem

In cadrul unui transplant cu celule stem, se primesc celule formatoare de sange sanatoase prin injectarea acestora in vena. Odata intrate in sistemul sanguin, celulele stem calatoresc catre maduva, unde le inlocuiesc celulele distruse de tratamente. Celule formatoare de sange folosite in transplant pot sa provina de la maduva, din sistemul circulator sau din cordonul ombilical.

In prezent, exista trei tipuri de transplaturi cu celule stem:

  • Transplatul autolog – atunci cand celulele stem iti apartin;
  • Transplantul alogen – celulele stem provin de la un donator;
  • Singeneic – celulele pot proveni de la un frate geaman, daca acesta exista.

tipuri transplant celule stem

Cum functioneaza transplantul cu celule stem?

In mod normal, celulele stem nu influenteaza direct tratarea impotriva cancerului, ci pot ajuta organismul sa isi recapete abilitatea de a produce propriile celule stem, dupa chimioterapie sau radioterapie.

Informatia zilei:  Stimularea productiei de ovule, la femei, cu Gonal-f 450 UI

Totusi, in cazul unor boli precum mielomul multiplu sau diferite tipuri de leucemie, transplantul cu celule stem poate sa trateze cancerul direct. Acest lucru este datorat unui efect numit grefa contra tumora care poate sa apara dupa transplantul alogen. Efectul amintit apare cand globulele albe provenite de la donator ataca celulele canceroase care raman in corp (tumora), dupa efectuarea unor tratamente puternice. Acest efect imbunatateste calitatea tratamentului.

transplantul cu celule stem

De unde provin celulele stem?

  • Maduva (de la persoana bolnava sau un donator)
  • Sistemul circulator
  • Cordonul ombilical sau nou-nascuti

celule stem provenienta

Celulele stem provenite din coronul ombilical:

O cantitate foarte mare de celule stem se gasesc, in mod normal, in sangele nou-nascutilor. Dupa nastere, sangele ramas in placenta si in cordonul ombilical poate fi stocat pentru a se folosi, mai tarziu, in transplanturi de celule stem. Cordonul ombilical este inghetat pana cand va fi nevoie de el. De asemenea, sangele luat din placenta si cordonul ombilical al nou-nascutilor reprezinta o sursa noua de celule stem din cadrul transplatului alogen. Cantitatea mica de sange din cordon contine un numar foarte mare de celule stem cu tendinta rapida de multiplicare.

Informatia zilei:  Alimentatia in lupta contra bolilor cardiovasculare

celule stem cordon ombilical

De ce sa donezi celule stem?

Daca esti in asteptarea unui copil, iti doresti, cel mai probabil, ca acesta sa fie sanatos si sa nu sufere de afectiuni grave. Dupa nastere, ia in calcul posibilitatea de a dona celulele stem provenite de la bebelusul tau, ca sa ii asiguri o viata sanatoasa. Poti face asta cu ajutorul  clinicii specializate Baby Stem, unicul partener din Romania al bancii de celule stem Seracell, numarul 1 in Germania, in materie de recoltari lunare si eliberari totale. Avand in portofoliu peste 1000 de tratamente cu celule stem, Seracell este o banca de recoltare de incredere, mai ales datorita parteneriatului cu Facultatea de Medicina a Universitatii Rostock.

baby stem pareri donare celule stem