5 secrete daca vrei sa-ti cumperi o casa

In primul rand, o casa nu trebuie cumparata decat daca ai un motiv suficient de bun. In conditiile in care valoarea caselor continua sa scada, cei care cumpara acum risca sa-si vada investitia depreciindu-si valoarea, cel putin pe termen scurt.

Astfel, e nevoie de un motiv suficient de puternic pentru a cumpara. Poate fi vorba de un “chilipir”: gasirea unui proprietar dispus sa vanda la un pret mult mai mic decat al pietei, pentru ca trebuie sa vanda repede, sau necesitatea schimbarii orasului sau cartierului. Acesta e un motiv suficient de bune pentru a nu lua in seama posibilitatea ca proprietatea sa se devalorizeze in perioada urmatoare.

Informatia zilei:  Idei de amenajare a camerei unui adolescent

In al doilea rand, o casa trebuie cumparata doar daca ai un avans suficient de consistent. Intr-o criza imobiliara in care preturile scad continuu, este important sa ai o plasa de siguranta.

Un avans consistent – intre 10 si 20% din valoarea casei – poate elimina o parte a riscului. Unii experti imobiliari sustin chiar ca cei care nu-si permit 20 la suta avans din valoarea casei probabil isi supraevalueaza finantele si in cele din urma nu vor fi in stare sa acopere rata la creditul imobiliar.

Informatia zilei:  Sunt N motive care stau la baza succesului in Ho.Re.Ca.

In al treilea rand, de ce sa cumperi o casa cand este mult mai simplu sa inchiriezi? De vreme ce nimeni nu stie cat de mult vor scadea preturile la case, inchirierea este o solutie mai putin riscanta, mai ales daca chiria propriu-zisa este mai mica decat rata la un credit imobiliar. Economisind banii rezultati din aceasta diferenta, chiriasii pot pune deoparte un avans pentru cand vor fi pregatiti sa cumpere.

O casa nu merita cumparata in acest moment daca nu ai de gand sa locuiesti acolo pe tremen lung. Daca cumperi acum si vinzi peste doi ani, risti sa iesi in pierdere, din cauza deprecierii preturilor la locuinte.

Informatia zilei:  Iata cum realizezi o lenjerie de pat handmade!

In al cincilea rand, daca nu ai o slujba sigura, nu merita achizitionata o casa. Este de-a dreptul iresponsabil sa cumperi o locuinta cand nu esti sigur ca vei avea un venit constant, luna de luna. Cel care inchiriaza o locuinta are mai multe optiuni daca isi pierde slujba – se muta la prieteni sau la rude, insa cel care plateste rate lunare la banca risca sa-si piarda casa.